TEVİTÖL Nevin-Mehmet Bilginer Kültür ve Sanat Merkezi

MEHMET BİLGİNER (1919-2007) – NEVİN BİLGİNER (1932-2015)

BilginerBiyografi

Bulgaristan, Filibe doğumlu Mehmet Bilginer, 1940’lı yılların başında Türkiye’ye göç etti. Zorlu geçen gençlik yıllarında iş hayatına atıldı. Önce taşınabilir sinema makinelerinin, konulu ve eğitim filmlerinin dağıtımını yapan Darfilm firmasını kurdu. Dönemin güç koşullarında gecesini gündüzüne katarak bütün Türkiye’yi dolaştı. Daha sonra fotoğraf malzemesi alanına girdi, 1985 yılında Polaroid ürünlerinin Türkiye temsilcisi oldu.

1970’li yıllarda iletişim alanına sanayici olarak girdi; Türk Telefon ve Türk Telekom firmalarını kurdu. Yugoslav Iskra firması işbirliği ile telefon santralları üretti, yüzlerce aileye iş olanağı sağladı.

Nevin Bilginer, eşinin çalışmalarında başta gelen destekçisi oldu. Üretim tesislerinin olduğu Bağcılar’da yaptırdıkları 3.000 öğrencilik, 8 yıllık İlköğretim okulu eğitim alanındaki ilk bağışlarıdır.

Nevin Bilginer, eşinin vefatından sonra, önce TEVİTÖL KIZ ÖĞRENCİ YATAKHANESİ, sonra da TEVİTÖL NEVİN – MEHMET BİLGİNER KÜLTÜR SANAT MERKEZİ yapımı için bağışta bulundu; ne yazık ki merkezin açılışını göremedi.

KulturMerkeziAcilis